С два нови кредита от 1,1 млн. лева белодробната болница прескача фалита

20130425_104939С два нови кредита от 110 000 и 900 000 лв. СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” във Велико Търново прескача фалита, спасени са и 6 запорирани имота. В сряда вечерта на извънредна сесия съветниците одобриха двата заема от 1,1 млн. лв., с които бившият тубдиспансер ще покрие големите си задължения към кредитори, запор на сметки и възбрани върху недвижими имоти.
Първият кредит е безлихвен и се предоставя от общинския приватизационен фонд. Той трябва да бъде погасен до 30.09.2015 г. Вторият заем от 900 000 лв. болницата ще получи от банка, след провеждане на обществена поръчка. С него ще се изплатят част от големите задължения към НАП, “Софарма” АД, “Енерго-Про” и др. Освен това ще бъде закупено медицинско оборудване, ще се направят ремонти и ще се осигури оборотно финансиране за текущи разплащания. Срокът за погасяване е 8 години, при гратис от 1 година. Залог на кредита ще бъде ипотека на поликлиниката на болницата, която се намира на ул. “Хр. Караминков”.
Ако не започне спешно разплащане, предстои продажба на шесте имота на болницата, които се намират във Велико Търново и са запорирани по изпълнителни дела от частния съдебен изпълнител Силвия Косева. Става въпрос за изплащане на стари заплати по постигнати споразумения за разсрочване.


Болницата работи добре въпреки затрудненията, но постъпващите приходи от РЗОК се разплащат по ред на запора по изпълнителните дела при трима частни съдебни изпълнители, мотивира искането си за кредити управителката д-р Мария Рачева.
Затова са необходими 110 000 лв., с които да се платят само старите задължения към персонала. По този начин ще се възпрепятства продаването на запорираните имоти, определена за 13 май, категорична е управителката.
С втория банков кредит от 900 000 лв., освен че ще връщат минали задължения за лекарства и храна към фирмите, болницата ще издължи на администрацията и стар дълг от 482 000 лв. Според д-р Рачева “Д-р Трейман” вече работи много добре и за март приходите са 32 000 лева, за разлика от миналата година, когато са били 8000-10 000 лв. Управителката е категорична, че белодробната болница ще преодолее финансовата криза, с която медиците се борят вече трета година. Ще закупим нова апаратура, има нови лекари, които искат да работят при нас, заяви д-р Рачева. Белодробните болници в Шумен и Стара Загора вече не работят. Това означава, че техните болни вероятно ще дойдат при нас, поради което ще увеличим леглата, прогнозира управителката.

Автор: Вася ТЕРЗИЕВА
Източник: Янтра Днес