След три часа дебати ОбС подкрепи д-р Мария Рачева за управител на белодробната болница

Повече от три часа вчера общинските съветници във В. Търново дебатираха съдбата на белодробната болница “Д-р Трейман” и избора на нов управител. На сесията местните парламентаристи изпаднаха в детайлно обсъждане на финансовия отчет на медицинското дружество за деветмесечието, заровиха се в подробности около загубата и задълженията на бившия диспансер, въпреки че цифрите бяха коментирани многократно в съответните комисии преди това. Основен повод за спора беше предложението на администрацията да се отпусне заем от 72 000 лв на медицинското дружество, с който да се изплатят закъснелите заплати на работещите в бившия диспансер.


Стоян Витанов от БСП поиска обяснение защо ще се отпуска заем, след като здравното министерство дължи на белодробната болница 62 000 лв. за лечение на туберкулоза. Оказва се, че задълженията са за лечение извън основната дейност на бившия тубдиспансер. Витанов изрази недоумение защо разходи от 8 лв. като представителни са включени в отчета и определи това като несериозно.
Пламен Радонов предложи друг вариант дружеството да бъде спасено. Според него хаосът във великотърновското общинско здравеопазване може да бъде преодолян, ако областната болница напуснe старата база, която да стане общинска. От този имот могат да печелят бившите диспансери и така да излязат от финансовата криза.
Трети вариант, обсъждан на сесията, е белодробната болница да разпродаде част от имотите си и така да покрие част от дълговете си, които са 1,4 млн. лв. Съветниците обаче се обединиха около мнението, че пазарът е замрял и продажбата няма да донесе високи приходи.
Точка на споровете около бившия диспансер и дали шефката на онкологията д-р Мария Рачева има право на две длъжности и ще се справи ли с управлението на двете структури, сложи д-р Петя Илиева. По думите й трябва да се благодари на д-р Рачева, че в такъв труден момент поема затъващо медицинско дружество. Тя прикани съветниците да й гласуват доверие. Така д-р Рачева бе подкрепена единодушно за новите си задължения.

Автор: Вася ТЕРЗИЕВА
Източник: Янтра Днес