Искат прегледи за туберкулоза на работещитe в хранителния бранш

m.rachevaДа се направят профилактични прегледи за туберкулоза на всички работещи в хранителния бранш във Великотърновска област, поиска вчера д-р Мария Рачева, управител на СБАЛПФЗ “Д-р Трейман”. Шефката на белодробната болница във В. Търново се аргументира с факта, че по този начин ще се ограничи разпространението на това заразно заболяване, което се причинява от бактерия и се предава от човек на човек най-вече чрез храните. Д-р Рачева обясни, че здравното министерство финансира лечението на туберкулозата, но тази година средствата са намалени. А чрез една профилактика могат да се открият болни в начален стадий, които се лекуват по-лесно и с по-малко средства.


Като превенция на заболяването на 25 март белодробната болница организира Ден на отворените врата. Медиците ще приемат пациенти в стационара на Света гора, ще има и два екипи в Петко Каравелово и Златарица. Прегледите ще бъдат безплатни и ще се извършват съответно от 11 и 13 часа.
През миналата година новооткритите болни с туберкулоза са 45, а тази – 10 души, отчете д-р Рачева. Последните две години регистрираната заболеваемост е двойно по-малка, но тази статистика не е точна.
Всяка година на 24 март се чества Световният ден за борба с туберкулозата. По този повод от 20 март до 20 април РЗИ във В. Търново организира информационна кампания. Предвидени са здравни лекции в училища, детски градини и в районите с ромско население.
В кампанията участва и ЦМДТ “Амалипе”. Вчера на пресконференция младежите съобщиха, че миналата година центърът е провел скрининг за туберкулоза, като са анкетирани 463 души. Открит е само един мъж със заболяване, а 16 души са се оказали с латентната му форма.
Автор: В. АЛЕКСИЕВА
Източник: Янтра Днес