Провеждане на профилактични спирометрии

 

                                               На         

9 и 10 Май 2022 год

7 и 8 Юни 2022 год.

5 и 6 Юли 2022 год.

     Белодробната болница  „Д-р Трейман“  отваря врати за пациенти с хронични белодробни заболявания и постКовид усложнения.

     Във връзка с това ще се провеждат профилактични спирометрии на цитираните дати от 9,30 часа до 12,30 часа  след предварително записване на телефон 0879 976631.

 

Заповядайте!

Благодарствено писмо

Белодробните заболявания са най-честите заболявания

Белодробните заболявания са най-честите заболявания


В деня на белия дроб – 25 септември, за първи път белодробната болница във Велико Търново отбеляза професионално празника с видео-конферентна връзка между белодробни лечебни заведения в страната. Същевременно лечебното заведение бе отворено за всички, които имат притеснения за здравето си.
На всички желаещи в деня на белия дроб бяха направени спирометрии. Това е изследване, което показва какви са възможностите на белия дроб и какъв процент от него реално работи. Част от пациентите са получили и консултация.
По думите на д-р Личев културата на българина относно здравословното му състояние се разширява. Голяма част от хората вече са запознати с проблемите.
Белодробните заболявания са най-честите заболявания. Тютюнопушенето е един от факторите с най-вредно за белодробното здраве въздействие.
Според д-р Денчева подобни кампании са полезни, защото показват колко е важна навременната информираност и профилактика.

Деня на белия дроб отбелязва специализираната болница във Велико Търново

Деня на белия дроб отбелязва специализираната болница във Велико Търново

С безплатен скрининг за желаещи ще отбележи Деня на белия дроб – 25 септември, специализираната болница за пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново. Инициативата се провежда за първи път у нас. „ Белодробните заболявания са третата причина за смъртност както в България, така и по света. Те са най-честите, особено белодробните инфекции. Целта на Деня е да заостри вниманието на обществеността към причините за този вид заболявания, тяхната профилактика, диагностика и лечение, ако има нужда от него”, коментира д-р Стела Денчева – управител на специализираната болница във Велико Търново.

На 25 септември в белодробната болница във Велико Търново на желаещите ще се направи спирометрия. „ Намерението ни е вече да се въвежда така нареченото белодробно число. То показва с какъв процент работят белите ни дробове. Лечебното заведение разполага с пълен набор от диагностични средства. Те ще се използват според конкретния случай, ако скринингът покаже отклонения.”, обясни още д-р Денчева.

Седмица на отворените врати организира белодробната болница „Д-р Трейман”

Седмица на отворените врати организира белодробната болница „Д-р Трейман”

За пореден път Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” във Велико Търново провежда безплатни прегледи за туберкулоза.

Кампанията „Седмица на отворените врати” ще продължи до 20 септември. На всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което ще се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на проведени кампании през месеците март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза в цялата страна са 5 057 лица, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.