Започва кампания за борба с туберкулозата

Започва кампания за борба с туберкулозата

Публикувана на: 24.03.2017г.

Заболеваемостта от туберкулоза във Великотърновска област е по-ниска, отколкото тази в страната. Това обяви д-р Стела Денчева – управител на Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. По последни данни заболеваемостта за 2016 г. в областта е 17,1 на 100 хил. души, докато средната за страната е 20,3 на 100 хил. души.

Тази година кампанията за борба с тежкото заболяване e под мотото „Заедно да ликвидираме туберкулозата и никого да не оставим без внимание”. По този повод в областта стартира едномесечна кампания, реализирана в партньорство с Община Велико Търново, Младежкия дом, белодробната болница и център „Амалипе”. В белодробната болница „Д-р Трейман“ до края на месеца се провеждат Дни на отворени врати, като всеки желаещ може да си направи безплатен скрининг за туберкулоза. Предвиждат се също интерактивни обучения с ученици и родители, разпространение на здравни материали по темата и лекции от специалисти.

„Миналата година Световната здравна организация съобщи, че през 2015 г. над 10 млн. души в света са се разболели от туберкулоза. От тях близо 2 млн. души са починали. Отделно 1 милион са децата, болни от туберкулоза, като 170 хиляди от тях са починали. Отчитайки тази статистика, СЗО определя туберкулозата като водеща инфекциозна болест сред причинителите за смърт“, информира д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Тя допълни, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да се проведе качествено лечение.